A tankerületi vezető szerint minden rendben van a felesége alkalmazásával kapcsolatban

Megosztás

Levelet kaptunk egy olvasónktól, nem túl hízelgőt a Karcagi Tankerülettel kapcsolatban. Érdeklődésünkre a kerület vezetője – akinek felesége is érintett – mindent rendben talált. 

A levélíró ezeket írta:

2022.10. 27-én jelent meg a cikkük Sági Istvánról, a Karcagi Tankerület vezetőjéről, aki milliós jutalmat vett fel, szolgálati autóval hordja a fia (aki szintén a tankerület alkalmazásában áll) Martfűről Karcagra – ha éppen nem “sportol” és a világot járja.
Friss hír: 2023. augusztusától a Karcagi Tankerület alkalmazza Sági feleségét – ő lett a kengyeli általános iskola igazgatója, nyilván a hozzáértése alapján. Micsoda véletlen: mást nem érdekelt a vezetői állás.

Felmondás? Sztrájk? Tiltakozás?

A Sági-féléknek és családjuknak csak megéri a közoktatásban dolgozni.

Megkérdeztük Sági Istvánt, a tankerület vezetőjét.

“Információink szerint  2023. augusztusától a Karcagi Tankerület alkalmazza az ön feleségét: ő lett a kengyeli általános iskola igazgatója.

Ezzel immár a fia mellett, aki tudomásunk szerint szintén a tankerület alkalmazottja, immár az ön felesége is a ön alkalmazásában áll.

Érdeklődünk tisztelettel az információk valódiságáról, kimondottan a felesége esetében.

Érdeklődünk, hogy:

– nem összeférhetetlen-e ez,

– hol, milyen minőségben dolgozott korábban felesége,

– milyen szempontok szerint került az igazgatói helyre a felesége,

– miért volt szükség az igazgatói váltásra, mi lett a korábbi vezető sorsa?”

Sági István a következőket válaszolta:

“A Kengyeli Kossuth Lajos Általános Iskola jelenlegi igazgatójának megbízása 2023. augusztus 15. nappal lejárt. Az érintett személy jogviszonya nyugdíjazás miatt megszűnt az iskolánál, ezért a vezetői feladatok ellátására pályázat került kiírásra. A kiírásra egyetlen pályázat érkezett, melynek eredményeképpen került az új vezető, Ságiné Sipos Erzsébet megbízásra 2023. augusztus 16. nappal, aki korábban az Oktatási Hivatal Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központnál dolgozott. Nincs jogszabályban megállapítható összeférhetetlenség ebben az esetben. Ugyanis az Nkt. 61. § (7) bekezdése alapján: „A köznevelési intézményben történő foglalkoztatás esetén nem összeférhetetlen,

a) ha a magasabb vezető, vezető, továbbá a pénzügyi kötelezettségvállalásra jogosult a Polgári Törvénykönyv szerinti hozzátartozójával irányítási, felügyeleti, ellenőrzési vagy elszámolási kapcsolatba kerülne, valamint

b) a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben foglaltaktól eltérően, ha a tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézményben közalkalmazotti jogviszonyban álló személy polgári jogi jogviszony alapján lát el a tankerületi központ által fenntartott más köznevelési intézményben egyébként a munkakörébe tartozó feladatokat.”

A tankerületi központ a jogszabályoknak megfelelően kizárólag a pályázati eljárás előkészítésével összefüggő feladatokat látja el. A tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény vezetőjét a köznevelésért felelős miniszter megbízásából a köznevelési államtitkár nevezi ki.”

A Sági István vezette tankerületben is súlyosnak mondható gondokkal küzdenek. Idén két iskola, egy karcagi és egy mezőtúri zárt be a tankerületben, Örményesen pedig megszűnt a felső tagozat, arról nem is beszélve, hogy több pedagógus álláshely is betöltetlen.

Képünkön a 2019-ben megújult Kengyeli Kossuth Lajos Általános Iskola ünnepélyes átadása még Boldog Istvánnal és Fehér Petrával. A kép jobb szélén Sági István.

Fotó: Szabó Ferenc

Kapcsolódó cikkek